pühapäev, aprill 25, 2010

Narva lahing Postimehe kirjeldustes

Narva lahingu üle on "sots.demokr" Narvast tulnud päältnägijate ja osavõtjate käest veel lähemaid ja kidlamaid teateid saanud. Lahingu käik oli nende kirjelduste järele järgmine:

Neljapäeval, kell 6 hommikul käisid esimesed suurtüki paugud. Ivani poolest linnaosa pommitati kergete süütepommidega. Laskmise tagajärjel tekkis Peterburi uulitsal tulekahju, ühtlasi algas varsti püssipragin., pääletungijad olid juba püssitule ulatuseni jõudnud.

Samal ajal algas pääletungimine Kreenholmi poolt, kus pääletungijad juba öösel salaja üle jõe olid tulnud. Nagu üks pääletungijate poolt ülejooksnud mees seletas, olnud see öösel üle jõe tulnud salk 500 meest suur ja olnud "Viljandi kommunistlise polgu" mehed punase ohvitseri Sihveri juhatuse all. Eesmärgiks olnud neil Krenholmi väljal seisva saksa patarei äravõtmine. Esiteks läksgi korda patarei seljataha tungida, päälegi niisugusel silmapilgul, kus patarei juures kaitsjaid õige vähe olnud. Peagi jõudis aga Saksa väeosa ja Eesti Kaitseliidu salk appi ja pääletungijad löödi veriste kaotustega tagasi.

Ülejooksiku jutu järele on pea kõik mehed otsa saanud, teiste teadete järele on langenute arv umbes 300 olnud. Seesama ülejooksik teadis tõendada, et "polgu" juhataja tuntud Jaan Sihver, kes kogu jalaväe pääletungimist juhatanud, ka otsa saanud.

Suurtükkide tuld juhatanud Anvelt.Pommitamine oli täitsa plaanita, suur hulk pommisid langes südalinna, nähtavasti taheti mingi põhjusel raatust tabada, otsekohe pihta sellele aga ei saadud. Pääletungijatele olid teada Saksa patareide seisukohad väga hästi nende pääle aga tuld sugugi ei juhitud.

Kella 9 ajal ilmusid Jõesuu ette Vene laevad, "Aurora", paar miinipaati ja kolm transporti. Alguseks tõmmanud nad kalda poole jõudes Inglise lipu üles, siis läinud nad veel korraks mere poole ja pööranud viimaks uuesti punase lipu all tagasi.

Kell 11 hakati neist väge maale saatma. Maale tuli umbes 1000 madrust ja hiinlast, kes Mereküla kaudu suure Tallinna maantee pääle Peteristi kohta välja tulid.

"Aurora" võttis ka pommitamisest osa. Muu seas on kaks tema kuuetollilist pommi Smolkasse kukkunud.

Pommitamise tagajärjel tekkisid linnas tulekahjud, Peterburi uulitsal ja Juhkentalis on palju majasid maha põlenud.
Sakslased tõmbasid oma patareid kõik pääle ühe juba kella kahe ajal tagasi ja viisid nad ära, kuuldavasti, et dessant neile mitte tee pääle ette ei jõuaks. Kaitsjad aga hoidsid püssi- ja kuulipildujate tulega õhtuni pääletungijaid linnast eemal, nii et säält poolt ainult paanika suurtükitulega tegemist oli.

Õhtul jäeti Narva maha

Kui kaugele praegu pääletungijad on jõudnud, ei ole toimetusel veel kindlasti teada. Kuulda oli, nagu oleks pääletungijad Vaivara kohal veel uue dessandi maale lasknud, tõendusi selle kohta ei ole aga veel saadud

Kommentaare ei ole: